Xavi Reyes
En Xavi Reyes aviat necessitarà una tercera línia de mòbil

Xavi Reyes, director del departament comercial de lloguers de Balsells Zaragoza Gestió, entre trucada i trucada, mentre cuida que tot vagi bé, ens brinda una estoneta per poder parlar d’un tema cabdal en la gestió dels lloguers: cinc consells pràctics per als propietaris per preparar millor el seu pis abans de llogar-lo.

En Xavi treballa dins del món immobiliari des de fa una pila d’anys. El secret és, afirma, escoltar molt bé les necessitats dels propietaris i entendre quina és la realitat de la propietat que ens deixen en confiança.

El somni ideal és que el pis estigui reformat, actualitzat i tingui un manteniment periòdic.

Primer: tenir cura de l’estat del pis

Quan valorem un pis el primer que mirem és l’estat del pis. Li donem molta importància perquè en funció de l’estat del pis sabem com serà aquest lloguer.

Si tens un pis dels anys 70, has de fer obres per actualitzar-lo. Calcula que una reforma normal i lògica amb preus mitjans pot durar entre 15 i 20 anys, si cuides l’habitatge, pots estirar-ho més. Fes un manteniment constant, si alguna cosa està deteriorada, fes les reparacions que calguin, quan els llogaters veuen que tens cura de les coses i acostumen a conservar millor el pis. Fes-me cas, trauràs més rendiment a un pis renovat.

Segon: pinta el pis abans de llogar-lo

Una altra cosa molt important a l’hora de preparar un pis és pintar-lo. Si se’t queda el pis buit, el que sempre dic: pinta’l abans que t’entri un nou inquilí. Després s’inclou en el contracte que el pis s’entrega pintat, l’obligació del llogater és deixar el pis igual de com se’l van trobar i l’haurà de tornar pintat. Que no ho fa? Es descompta la pintura de la fiança.

Tercer: llogar el pis sense mobles

També recomano que els pisos estiguin sense mobles i sense electrodomèstics perquè t’evitaràs mals de cap. Imagina que s’espatlla una rentadora, una nevera o qualsevol aparell. Si no es demostra que sigui per mal ús, la propietat s’ha de fer càrrec.

A més, la diferència de preu del lloguer d’un pis sense mobles és simbòlica: pot variar entre cinquanta o setanta-cinc euros al mes i, a canvi, no tindràs maldecaps.

Quart: comprovar que tot funcioni

Quan fem una primera visita mirem que tot funcioni, ho provem tot: l’estat de l’escalfador, mirem el plat de la dutxa, la banyera, la cuina. Comprovem que els subministraments estiguin bé, que la comesa de llum compleixi normativa. Mirem que la instal·lació elèctrica no sigui antiga, perquè quan el llogater posi en marxa la rentadora i l’assecadora no es quedi sense llum. Ja sabem que fer una instal·lació elèctrica és cara, però compensa. L’actualitzes ara i pot aguantar-te un mínim de 20 anys. T’estalviaràs problemes constants amb el llogater; no hi ha res pitjor que tenir reclamacions constants.

Cinquè: Atenció amb els animals!

Si els nous inquilins porten animals, en el contracte escriu que qualsevol desperfecte ha d’anar a càrrec del llogater.
Ens ha passat fa poc que el gos d’un inquilí va fer un desperfecte en el parquet del menjador, això va passar en una propietat que tenien un parquet dels bons, s’havia de canviar el parquet del passadís i del menjador, un total de 35 m², la reparació va pujar a 3.000 € i no es cobrien amb la fiança. Al final ho va assumir el llogater perquè ho teníem escrit en el contracte.

Xavi Reyes davant de BZ GESTIÓ
En Xavi davant de BZ Gestió a punt de fer una visita a una nova propietat