Què és el més important de la nova llei del lloguer?

Ramon Balsells
Ramon Balsells – CEO del Grup Balsells

Volem conèixer les principals novetats de la nova llei del lloguer, per esbrinar-les ens trobem amb el Ramon Balsells, segona generació a càrrec de Balsells Zaragoza Gestió, l’empresa emblemàtica al barri de la Sagrada Família que porta dirigint els darrers onze anys.

Ramon és una persona propera, emprenedor infatigable i esportista.

“Quan fa bon temps, des de fa cinc anys, intento sortir al mar i nedar en aigües obertes”

Diu en Ramon abans de començar l’entrevista.

Què aporta la nova llei del lloguer?

La llei que es va posar en marxa el març del 2019 a nivell estatal, si bé no inclou cap mesura per regular el preu dels lloguers, introdueix set punts importants:

1. La durada del contracte del lloguer

La durada del contracte del lloguer d’un habitatge deixa de ser a tres anys i passa a cinc, com antigament ja havia sigut. Per tant dóna més estabilitat i tranquil·litat al llogater.

2. Si el titular del pis és una societat o una empresa

Però a més introdueix la variant que si el titular del pis és una societat o una empresa, i no un particular, el contracte passa de cinc a set anys.

3. Com es prorrogarà el contracte

Després dels cinc anys, o set en cas de ser una persona jurídica, si l’arrendatari o el llogater no diuen que no volen renovar el contracte, aquest es prorrogarà obligatòriament any a any fins a un màxim de tres anys més.

4. Qui paga les despeses de la gestió immobiliària

Si el propietari del pis és una empresa, les despeses de la gestió immobiliària i de formalització de contracte que es paguen a l’agència els ha d’assumir l’empresa i no el llogater. En el cas que el propietari sigui un particular llavors els honoraris de l’agència els ha de pagar el llogater.

5. Temps límit de la fiança i de les garanties

La fiança té un límit d’un mes i les garanties addicionals tenen un límit de dos mesos, sempre que parlem d’un contracte de llarga durada.

6. Pujada del preu anual lligada al IPC

En qualsevol cas, la pujada del preu anual està lligada a l’IPC durant la vida del contracte. La darrera mitjana de tot Barcelona indica que el preu del lloguer està vora els 900 €. Això varia molt en funció del barri, l’Eixample pot estar sobre 1.000€ o 1.200 € o més.

7. La renta segueix sent lliure

Es parla de fer índex dels preus del lloguer d’habitatges per zones dins de cada ciutat, però això encara només és una intenció, ja veurem si finalment es porta a terme. L’Agència de l’Habitatge de Catalunya fa anys va crear un índex de referència on deia quin era el preu òptim del lloguer que es pot consultar a: Agència de l’habitatge

Ara veiem, diu en Ramon, que les persones que ens truquen demanant un pis de lloguer, pregunten si el propietari és una empresa, perquè volen beneficiar-se de l’avantatge que el contracte duri més anys i els honoraris vagin a càrrec de l’empresa.

La nova llei del lloguer dóna més seguretat i estabilitat al llogater, però encara queda molt per fer.

Treballant al despatx